ZAI PERMAI RESOURCES 
CalendarGalleryIndeksFAQAnggotaGroupPencarianPendaftaranLogin

Share | 
 

 KONSEP FAMILY PLANNING

Go down 
PengirimMessage
Admin
Admin


Jumlah posting : 145
Age : 49
Location : kuala lumpur
Registration date : 24.12.07

PostSubyek: KONSEP FAMILY PLANNING   Fri 22 Mar 2013, 2:08 am

TEORI SAINTIFIK MAB SEBAGAI FAMILY PLANNING

1. Apabila wanita mengambil MAB ianya akan meningkatkan temperature/suhu badan dalam tempoh 24 jam. Suhu ini akan membetuk satu persekitaran (environment) pada  rahim iaitu tempat pertemuan benih lelaki (sperma) dan benih perempuan(ovum). Suhu ini akan mewujudkan persekitaran yang tidak sesuai untuk benih ini melakukan persenyawaan untuk membentuk embrio (janin) bagi memulakan proses kehamilan.

2. Kajaian biologi, benih wanita telur/ovum yg dilepaskan semasa bersama mempunyai tempoh hayat (umur) maksima sehingga 24 jam. Kehamilan hanya akan berlaku jika ada kehadiran ovum iaitu pada pertengahan kitaran haid (bagi kitaran haids yang tetap). Setelah ovulasi, ovum akan hidup di luar ovari selama 24 jam manakala sperma yang telah dikeluarkan oleh si suami pula boleh hidup selama lima hari di dalam badan wanita. Maka dalam keadaan yang sempurna, waktu kesuburan hanya berlangsung selama enam hari, iaitu lima hari sebelum ovum dikeluarkan dan 24 jam selepas ovum dikeluarkan (ovulasi)

Jika dalam tempoh ini jika ia berjaya melakukan persenyawaan maka kehamilan akan terjadi. Sebaliknya selepas tempoh 24 jam jika gagal melakukan persyenyawaan maka benih ini akan luput dan menjadi darah period.

3. Berdasarkan teori di atas, maka MAB telah diformulakan untuk berfungsi memberi perlindungan dalam tempoh 24 jam sahaja. Tujuannya adalah untuk menyamai umur benih ovum. Jadi di dalam suhu yang tidak selesa bagi benih ini ia tidak berupaya melakukan persenyawaan dan proses kehamilan dapat dicegah.

4. Oleh sebab inilah MAB perlu dimakan ikut aturan yang betul dengan tempoh 'gap, masa yang dibenarkan iaitu (+/-) 2 jam. Tempoh ini merupakan tempoh yang untuk MAB memberi perlindungan mencegah kehamilan.

5. Sekiranaya aturan ini tidak dipatuhi, selepas 24 jam suhu badan akan kembali normal dan sperma/ovum yang sedang aktif dan akan melakukan proses persenyawaan dan ini akan membawa risiko untuk hamil.

4. Satu biji MAB adalah dose yang betul  untuk menyediakan suhu (temperature) yang tepat mencegah persenyawaan sperma/ovum (mencegah kehamilan).

Like kami di FB
https://www.facebook.com/zaipermairesources
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://zalpermai.indonesianforum.net
 
KONSEP FAMILY PLANNING
Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
ZAI PERMAI RESOURCES :: PRODUK MAAJUN ANGGUN BISTARI (MAB) :: BAGAIMANA MAB BERFUNGSI SEBAGAI FAMILY PLANNING-
Navigasi: